Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ: ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ;

   Όταν ξεκίνησα την εκπαίδευση επιμορφωτών β' επιπέδου είχα την εντύπωση ότι όλοι είχαν, χωρίς αμφιβολία, την πεποίθησηότι οι ΤΠΕ βοηθούν δραστικά την αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης.
   Κατά την διάρκειά του, όμως, με έκπληξη διπίστωσα ότι υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της χρήσης των ΤΠΕ.
   Λογικό ήταν να περιμένω ότι σε τέτοιο περιβάλλον θα συγκεντρωθούν συνάδελφοι με τονισμένη την τάση για εκτεταμένη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
   Οι υγιείς, κατά βάση, αμφιβολίες τους προκάλεσαν ανάλογους προβληματισμούς και διαμόρφωσαν πιο τεκμηριωμένες απόψεις.
   Στους συναδέρφους που παραβρέθηκαν στην επιμόρφωση, αλλά και σε κάθε άλλο συνάδελφο και μη, θέλω να ρωτήσω: ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ;

4 σχόλια:

  1. Οι χρήση των ΤΠΕ κερδίζει σήμερα τους μαθητές!
    Και αυτό, γιατί οι σημερινοί μαθητές μεγάλωσαν με την τεχνολογία αγκαλιά από κούνια...

    Χρήστος Τριανταφύλλου
    ΠΕ19 Πληρ/κής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η χρήση των ΤΠΕ σήμερα είναι υποτυπώδης αν και με τους διαδραστικούς που μπήκαν πέρσι στα Γυμνάσια έχει αυξηθεί σημαντικά νομίζω ο αριθμός των συναδέλφων που τις χρησιμοποιεί.
    Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υλικοτεχνικής υποδομής αλλά και άρνηση από συναδέλφους να τη χρησιμοποιήσουν ακόμα και όταν έχουν τη δυνατότητα.
    Οι λόγοι νομίζω είναι ότι: δεν βοηθά ο προγραμματισμός του Προγράμματος Σπουδών που είναι ασφυκτικός, ο μικρός σχετικά αριθμός συναδέλφων που είναι επιμορφωμένοι σε Β επίπεδο αλλά και οι κυρίαρχες αντιλήψεις για τη φύση της μάθησης. Αποτέλεσμα είναι, ακόμα κι όταν χρησιμοποιούνται, να στηρίζουν ουσιαστικά την μετωπική διδασκαλία και όχι την από κοινού διερεύνηση.
    Αλλά ας μην είμαστε απαισιόδοξοι. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τα πράγματα και πρώτα απ΄ όλα τη διδασκαλία μας. Και η χρήση των ΤΠΕ είναι ένα από όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουμε.
    Βαγγέλης Φακούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η χρήση των ΤΠΕ σήμερα στην εκπαίδευση συναντά ακόμα σημαντικά προβλήματα. Το σημαντικότερο από όλα η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής. Κατά τα άλλα πιστεύω σε αυτήν αρκεί να μην υποκαταστήσει το χαρτί και το μολύβι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θεωρώ τις νέες τεχνολογίες ένα σημαντικό κομμάτι στη σύγχρονη εκπαίδευση, διότι δημιουργεί κίνητρα στους μαθητές μας, καθώς έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους. Η εικόνα και ο ήχος είναι στοιχεία που προσελκύουν τα παιδιά.Δυστυχώς όμως τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή, ώστε να γίνει εύκολη η χρήση τους. Επίσης θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην ασφαλή χρήση.
    Γεωργία Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή